Mitt bästa karriärråd

Jag får ofta frågan hur man ska kunna göra bra val angående sin fortsatta karriär. Det snurrar ett Citat på Sociala medier. Har du sett det? Här är det:

Jag tror att det kan vara ett helt OK råd. Men – väldigt ofta hör jag personer som jag träffar berätta om när de blev övertygade av den där fantastiska chefen, som ibland också var en fantastisk chef, men under alldeles för kort tid.

Att välja chef

Organisationen på ett företag förändras idag snabbare än någonsin och snart nog, kanske t o m innan du hinner tillträda, får du en annan chef.

Det som finns kvar är företaget och dess kultur och värderingar. Den förändras mycket långsammare än organisationen. Kulturen och värderingarna lever till och med ofta kvar även om ledningen försöker förändra den 🙂

Att välja arbetsgivare utifrån kultur och värderingar

Mitt bästa råd till dig när du ska välja ett nytt jobb är alltså – välj en arbetsgivare vars värderingar stämmer överens med dina egna och där du kan passa in som person. Välj ett jobb där du kan vara dig själv i allra största grad för där kommer du att kunna prestera och därmed få möjlighet att utvecklas.

Varför? Jo, för om dina värderingar och din personlighet inte passar in i företaget kommer du att lägga energi på att anpassa dig. Samma energi skulle du istället kunnat ha ha lagt på dina arbetsuppgifter och då lyckats bättre.

Du kommer antagligen också att trivas bättre på ett företag där du kan vara dig själv och uppskattas för den du är. Att bli uppskattad för den man är leder till ett högre engagemang och motivation. Ett högt engagemang leder till bättre arbetsprestation visar forskning inom området.

Rätt kultur högre prestation!

Hos en arbetsgivare där du passar in hamnar du i en god spiral – du kan vara dig själv – du blir uppskattad för detta – leder till engagemang – prestation – utveckling – engagemang – prestation – utveckling osv. Det blir en win/win situation för både anställd och arbetsgivare.

Mitt bästa karriärråd – sammanfattning

Mitt bästa karriärråd är alltså – välj ditt nya jobb utifrån vilket företag och företagskultur du passar in i! Då kommer du att kunna trivas och utvecklas.

Arbetsgivare – välj anställda som passar in i er kultur, de kommer att prestera och bidra till att organisationen når sina mål. Detta betyder inte att alla ska vara lika i sin personlighet, begåvning eller sätt att vara. Men att ha liknande värderingar är en framgångsfaktor.

Håller ni med? Dela eller kommentera gärna. Jag är intresserad av dina erfarenheter av just detta.

Vill du diskutera vidare så är du välkommen att höra av dig till ann.bender@bhill.se

Läs gärna mer om oss på vår hemsida här

2020/01/06 av Ann Bender