Möjligheten att påverka företagets kultur vid Rekrytering!

Möjlighet att förändra kulturen

Jag har både varit med och arbetat med företagskultur och värderingar i olika projekt och sett fenomenet utifrån många gånger. Det finns möjlighet att påverka och förändra företagskulturen, men det är svårt och tar ofta mycket lång tid. Det är troligen sant att företagskulturen ”sitter i väggarna”.

Företagskultur och rekrytering

Ett av de bästa sätten att påverka värderingar och kultur hos företaget är att få med värderingsperspektivet vid nyrekrytering till företaget.  Det är ett effektivare sätt än att försöka förändra de anställdas värderingar. Resultatet blir att personerna kan vara sig själva på arbetet och kan uppleva mening, inspiration och ökad självkänsla i sin anställning och företagets kultur kan förändras stegvis i samband med andra insatser.

Då jag arbetar med rekrytering till ledande positioner brukar vi starta med en kartläggning av värderingar i gruppen och/eller göra stickprov hos företaget i stort eller hos utvalda individer. Vi diskuterar också vilken kultur som eftersträvas och hur en person med ”rätt värderingar” skulle tas emot i gruppen och företaget i stort.

När det inte klaffar

Min filosofi kring rekrytering är att alltid eftersträva att hitta en person vars personlighet, värderingar och potential matchar tjänsten och företaget så långt som möjligt. Det går alltid att lära sig nya saker men att i allt för stor utsträckning anpassa sitt sätt att vara och att göra avkall på fundamentala värderingar leder till energiläckage hos individen, stress och en sämre prestation.

Den sanna kulturen eller broschyren?

En annan fråga är – vilka är företagets värderingar? Ofta är den rådande kulturen eller värderingarna inte samma som de som  ”står tryckt på Broschyren”. Av den anledningen är det viktigt att kartlägga både nuläge och önskat läge och även varför företaget vill skapa en viss kultur. En värderingsgrund blir ihålig om den skapas för marknadsföring. En annan parameter är att om den nya personens värderingar skiljer sig från företagskulturen så behöver den personen stöd för att få genomslag och för att trivas. Just detta kräver ett eget inlägg för att förklara.

If you want to build a high performance culture – then you need to care about what your employees value

Richard Barrett

2014/11/07 av Ann Bender