Övervärdera inte första intrycket!

Trots att det finns forskning som visar på att det inte finns någon korrelation mellan ”första intrycket av en person” och framtida jobbprestation visar det sig att många som rekryterar fattar beslut utifrån just detta.

Ett av problemen att låta sig påverkas av ”första intryck” är att de som gör ett bra intryck tidigt i ett möte får fördelar under resterande del av mötet medans personer som är exempelvis blyga, tillfälligt nervösa eller som inte trivs i intervjusituationen förmodas ha sämre kompets och kanske inte får möjlighet och tid i intervjun. Detta resulterar i att anställningsbeslutet fattas på fel grunder.

Konsekvensen av detta kan bli att du anställer personer som gör ett fantastiskt första intryck men inte kommer att prestera eller misslyckas att känna igen en högpresterare som tillfälligtvis var nervös, inte så trevlig och säljande som du förväntade eller inte mötte förväntningar om klädsel och utseende. Att bli bedömd på första intryck missgynnar ofta personer som är introvert lagda vilket inte har någon som helst relevans beträffande kompetens.

För att minska påverkan från denna felkälla kan du exempelvis låta flera personer intervjua en person, hjälpa blyga personer att känna sig avslappnade under intervjun, göra kvalificeringsintervjuer via telefon, vara disciplinerad under intervjun och vänta med att fatta beslut till en stund efter intervjuns avslutande.

Var observant på hur du reagerar på första intryck – och du kommer lyckas bättre i dina rekryteringar.

2014/10/20 av Ann Bender