Svenska kraftnät söker Teknikspecialist Induktion

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Teknikspecialist induktion erbjuds du ett av Sveriges viktigaste jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till att säkerställa personsäkra anläggningar för Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Hos oss på division Nät får du vara med att bygga ut och underhålla transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver vi bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Ansök idag och få chansen att vara med och lysa upp Sverige! 

Om tjänsten 

I rollen som Teknikspecialist induktion hos enheten Jordning och EMF (Elektriska och Magnetiska Fält) arbetar ni med att kravställa, förvalta och utforma morgondagens tekniklösningar för Svenska kraftnäts anläggningar. Enheten bistår med specialistkompetens inom induktion, jordning och teknikfrågor inom EMF.

Som Teknikspecialist inom induktion ansvarar du för induktionsfrågor, vilka främst rör elsäkerhet vid arbete på ledningar och kablar som påverkas av andra driftsatta anläggningar, antingen i parallellgång eller dess närhet. Eftersom det svenska transmissionsnätet ska förnyas och byggas ut samtidigt som konsumenterna fortsatt ska få sin elleverans ställs höga krav på arbetet med elsäkerhet och arbetsmiljö.

Rollen är bred och du arbetar aktivt i olika delar av våra anläggningsprojekt samt förvaltning. Ditt primära fokus är induktion, men även jordningsfrågor och EMF-frågor rörande magnet- och elektriska fält i arbetsmiljö och för allmänheten kan bli en del av din vardag.

Tjänsten kommer bl.a. att innefatta genomförande av induktions- och markpotentialberäkningar. Du agerar kravställande och granskande gentemot våra leverantörer avseende utredningar för induktions- och markpotential. Vidare säkerställer du att dessa överensstämmer med Svenska kraftnäts rådande tekniska riktlinjer. Du är vårt teknikstöd gällande induktion till såväl projektledare som underhållsingenjörer i både anläggningsprojekt och förvaltning.

I rollen kommer du att ha mycket goda förutsättningar för personlig utveckling och att arbeta med stor frihet under ansvar. Du kommer att utvecklas inom enheten och hos Svenska kraftnät finns stora möjligheter. Beroende på vem du är och vad du finner intressant så kan det t.ex. bli aktuellt för dig att arbeta med tekniska kommittéer och samarbeta internationellt.

Du kommer att tillhöra enheten som består av sju engagerade och kompetenta teknikspecialister. Enheten har en teknisk bredd med primärt uppdrag om att stötta Svenska kraftnät med specialistkompetens inom EMF, jordning och induktion. Enheten ger stöd till såväl projekt- som förvaltningsverksamheten hos oss.

Om dig 

Eftersom rollen innefattar många kontaktytor söker vi dig som samarbetar bra tillsammans med andra människor. Satta mål ligger till grund för din planering och prioritering och du kännetecknas av att organisera ditt arbete på ett effektivt sätt. Du arbetar bra med komplexa frågeställningar och du har förmågan att analysera och bryta ner problem i mindre delar i syfte att nå uppsatt mål i rätt tid. Vår bästa kandidat visar gott omdöme genom att göra korrekta avvägningar och prioriteringar vid beslutsfattande. Vidare ser vi att du kontinuerligt håller dig uppdaterad kring din specifika specialistkunskap och är en kunskapsresurs för andra.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du har en högskole- eller civilingenjörsexamen inom t.ex. elektroteknik, teknisk fysik eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Vidare har du:

 • Teoretisk och/eller praktisk kunskap och erfarenhet av induktion
 • Minst fem års arbetslivserfarenhet inom elkraft
 • Erfarenhet av jordningsfrågor och EMF
 • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift
 • B-körkort.

Vi ser det som meriterande om du har:

 • Branscherfarenhet
 • Erfarenhet av relevanta beräkningsprogram
 • Erfarenhet av branschstandarder
 • Erfarenhet eller intresse av att delta i kommittéer/arbetsgrupper i induktionsrelaterade frågor.

Bra att veta 

 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Sundsvall, Luleå eller Sollefteå
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor förekommer i denna tjänst
 • Sista ansökningsdag 02.07.2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning

Kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Johanna Bergstrand på Boxhill Recruitment, tel. nr. 073-0250447 alt. johanna.bergstrand@bhill.se. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning. För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar. Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss: Lär känna oss på Svenska kraftnät

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV