IT-specialister till samhällsviktiga system

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som IT-specialist erbjuds du ett av Sveriges viktigaste IT-jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Vi är i dag ca 400 personer på IT och vi kommer att växa med ytterligare 180 personer kommande två år. Detta för att kunna skapa förutsättningar för Sverige att kunna fördubbla sin elproduktion och nå klimatmålen genom att helt ställa om till fossilfri energi. För att lyckas kommer vi att använda oss av den senaste tekniken för att öka kapaciteten i vår infrastruktur och samtidigt öka utvecklingstakten kring system, digitalisering och processer.

Vill du jobba och utvecklas i en växande organisation och tillsammans med underbara medarbetare skapa en framåtlutad och robust IT-organisation, sök dig till oss!

Om tjänsten 

Rollen som IT-specialist innebär arbete med IT-system som säkerställer att Sverige aldrig stannar. Tillsammans med dina kollegor arbetar du med IT-system och applikationer som primärt används för att styra och övervaka elnätet där IT-säkerheten är primär.

Tjänsten innebär bl.a. arbete med konfigurering, testning och vidareutveckling (t.ex. scripting) av ny samt befintlig funktionalitet i ett av våra stora, komplexa system. Ett system som bl.a. säkerställer korrekt data från våra fjärrkontrollterminaler (RTU:er). Du deltar i förvaltningen av våra RTU:er samt leder felsökningen vid incidenter av dessa.

Tjänsten innefattar arbete med förvaltningsdokumentation, tekniska kravspecifikationer samt driftrutiner. Du leder det administrativa arbetet av förändringar i våra RTU:er och SCADA-system för t.ex. våra stationsprojekt.

I rollen som IT-specialist kommer du att arbeta med ett av Sveriges allra viktigaste system. Rollen erbjuder dig möjligheten att vara med och bidra i ett stort och komplext projekt gällande uppdatering av våra RTU:er i syfte att säkerställa att Sverige lyser, såväl idag som imorgon.

Du kommer att få möjligheten att utvecklas inom IT på väldigt många sätt. Du kommer att utbyta erfarenheter tillsammans med dina kollegor som verkat länge inom branschen och tillsammans säkerställer ni landets troligen viktigaste infrastruktur.

Som IT-specialist tillhör du enheten Kontrollrumssystem, avdelningen IT-Applikationsförvaltning. Enheten består av totalt ca 20 stycken medarbetare bestående av bl.a. IT-specialister, systemansvariga och förvaltningsledare. I rollen samarbetar du tätt med övriga IT-specialister samt systemansvarig som du även rapporterar status och avvikelser till. 

Om dig 

För att trivas i rollen ser vi att du är såväl kommunikativ som inlyssnande tillsammans med andra människor eftersom rollen innefattar mycket samarbete med olika intressenter. Vidare vill vi att du är serviceinriktad då du gärna hjälper andra och gör ditt yttersta för att leverera lösningar. Eftersom rollen innefattar många olika slags arbetsuppgifter ser vi att du som person är stabil och har en förmåga att fokusera på rätt saker. Du har en god problemlösande och analytisk förmåga samt förståelse för helheten och hur förändringar i lösningar påverkar processer, system och organisation. Vår bästa kandidat är ansvarstagande, noggrann och strukturerad. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi söker dig som har högskole- alternativt civilingenjör inom systemvetenskap eller liknande, alternativt har motsvarande kompetens förvärvats på annat sätt.

Du har även:

 • Erfarenhet av drift och förvaltning av verksamhetskritiska system
 • God förståelse för IT-säkerhet och informationssäkerhet
 • Vana av ärendehantering och supportarbete i en miljö med periodvis hög belastning och behov av prioritering
 • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift.

Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet av:

 • Elkraftkunskap och/eller erfarenhet av SCADA/EMS-system
 • Erfarenhet av operativsystemet Linux/Unix
 • RP570 (RTU kommunikationsprotokoll)
 • Modbus (RTU kommunikationsprotokoll)
 • IEC 61850 (kommunikationsprotokoll för kontrollanläggningar)

Bra att veta 

 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
 • Sista ansökningsdag är den 30:de april 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning

Kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Johanna Bergstrand, på Boxhill Recruitment, tel. 073-0250447, alternativt johanna.bergstrand@bhill.se. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning. För anställning i säkerhetsklass 1 och 2 krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar. Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss: Lär känna oss på Svenska kraftnät

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV