Svenska kraftnät söker Systemspecialister inom division IT

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet?

När samhället elektrifieras i snabb takt ställs energibranschen inför flera stora utmaningar. Sverige behöver fördubbla elproduktionen, bygga ut kraftnätet och samtidigt ställa om till förnybar el. Med avancerad teknik och en stark vilja att hitta lösningarna är vi redo att anta utmaningarna och vi vill ha med oss dig på resan!

Svenska kraftnät erbjuder dig nu möjligheten att hitta ditt nästa, och kanske viktigaste IT-jobb någonsin! Du blir en viktig del av energiomställningen genom att lösa svåra IT-utmaningar inom hela IT-kedjan – från infrastruktur till data science, AI och machine learning.

Vi söker nu dig som vill ansvara för att vidareutveckla och förvalta våra IT-applikationer i syfte att säkerställa att Sverige lyser, såväl idag som imorgon!

Om tjänsten

Svenska kraftnät är inne i en expansiv fas och vi behöver förstärka våra enheter inom applikationsförvaltning på division IT med ett flertal systemspecialister. Rollen bidrar till en viktig del i utvecklingen av Sveriges kraftsystem genom aktiv förvaltning.

Vi söker dig som gillar problemlösning, har förståelse och erfarenhet av systemförvaltning och systemkonfiguration samt intresse för systemutveckling. Du kommer ha en tät dialog med övriga enheter inom IT-divisionen och med leverantörer för att lösa problem och incidenter samt vidareutveckla befintligt IT-stöd. Du kommer även delta i projekt för införande av framtida och nya IT-lösningar.

Hos oss arbetar vi aktivt med jämställdhet, hos oss har alla lika värde och ska ha samma möjligheter. Vi jobbar långsiktigt och för oss är det viktigt att både arbete och fritid fungerar. Vi erbjuder möjligheten till distansarbete på upp till 50%. Tjänsten är tillsvidare och placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Schemalagd beredskap kan ingå. Resor kan förekomma i tjänsten, ca. en gång per kvartal.

Dina arbetsuppgifter

Som systemspecialist tillhör du en av våra enheter som ansvarar för ett flertal system inom IT-Applikationsförvaltning. Beroende på vilka system enheten har förvaltningsansvaret för så varierar arbetsuppgifterna. Nedan är några exempel på arbetsuppgifter:

 • Agera specialist och vara primär kontaktväg för systemspecifika frågor
 • Agera support och stöd till andra system, verksamheten och externa parter
 • Analysera, lösa problem och incidenter (bl.a. med hjälp av korrigeringar i script och protokoll), samt ta fram instruktioner för t.ex. incidenthantering
 • Hantera beställningar enligt gällande processer och SLA nivåer och genomföra ändringar i enlighet med changeprocessen
 • Bistå vid teknisk kravspecificering, vara med i att ta fram nya lösningar och skapa integrationer till datakällor för vidareutveckling av system och/eller lösningar
 • Genomför och bidra i olika tester (enhets-, system-, integration-, prestanda-, acceptans)
 • Arbeta tillsammans med teamet för att säkra god förvaltningsdokumentation och specificera de tekniska krav som ställs på lösningarna
 • Aktivt bidra till att kontinuerligt utveckla det egna teamets aktiviteter och processer.

Din bakgrund

Vi söker dig som har en högskole- alternativt universitetsutbildning med inriktning mot IT eller motsvarande. Alternativt har du förvärvat motsvarande erfarenhet på annat sätt.

 Vidare har du:

 • Praktisk arbetslivserfarenhet av arbete med förvaltning och support i en komplex IT-miljö
 • God teknisk förståelse för systemförvaltning, systemutveckling och systemmiljöer
 • God förmåga att kommunicera på engelska och svenska i tal och skrift.

Det är meriterande om du har:

 • Arbetslivserfarenhet inom energibranschen
 • Erfarenhet av dialog och samarbete med externa leverantörer
 • Erfarenhet av tjänster och system inom samhällskritisk verksamhet
 • Erfarenhet av att arbeta med systemsäkerhet eller på en organisation med höga IT-säkerhetskrav
 • Erfarenhet av serverloggning, monitorering och larm
 • Arbetslivserfarenhet inom infrastruktur
 • Arbetslivserfarenhet av scripting och protokoll
 • Arbetslivserfarenhet av att leda tekniska problemutredningar
 • Förståelse och erfarenhet av Scadasystem.

Dina personliga egenskaper

Varje enskild medarbetare är oerhört viktig för att vi ska lyckas med vårt uppdrag och vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper när vi rekryterar. Eftersom du kommer arbeta med support är det viktigt att du är serviceinriktad och flexibel samt att du kan arbeta med parallella uppgifter. Du har en god problemlösande och analytisk förmåga samt förståelse för helheten och hur förändringar i lösningar påverkar processer, system och organisation. För att trivas i rollen tror vi att du är ansvarstagande, noggrann och strukturerad. Du trivs även med att arbeta såväl självständigt som i grupp, samt har en god kommunikations- och samarbetsförmåga.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Johanna Bergstrand på Boxhill tel. nr. 073-0250 447 alt. johanna.bergstrand@bhill.se

Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010-475 84 97. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 20:de november. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

I rekryteringsprocessen kan tester förekomma.

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV