Domänarkitekter (flera områden)

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

Vill du arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Svenska kraftnät är inne i en spännande och utvecklande fas mot en alltmer digital och hållbar framtid. Läs mer på www.svk.se. Vi behöver vara innovativa, leveransfokuserade och förändringsbenägna. Nu har vi behov av att förstärka arkitekturfunktionen med ytterligare domänarkitekter, så om du vill arbeta på en av Sveriges mest spännande arbetsplatser, fortsätt läs!

Svenska kraftnät har regeringens uppdrag att säkerställa en hållbar och säker elförsörjning i Sverige. Bland annat måste Sverige fördubbla elproduktionen när samhället elektrifieras och där har vi har en avgörande roll. Svenska kraftnät har flera samhällsviktiga IT-system med höga krav på robusthet och IT-säkerhet som måste vila på en infrastruktur som motsvarar dessa krav.

Om tjänsten

Som Domänarkitekt IT leder du arbetet med utvecklingen av Svenska kraftnäts framtida IT-landskap. Arbetet sker i nära samarbete med kollegor i arkitekturfunktionen, teknikområdesansvariga och verksamheten. Du tillhör IT-arkitekturenheten som består av ca 20 medarbetare och konsulter, vars ansvarsområde är att tillhandahålla en övergripande målbild för IT-arkitekturen. Det finns stora möjligheter att kunna påverka myndighetens framtida IT-landskap. Vi söker Domänarkitekter för följande tre områden:

 • Framtidens digitala arbetsplats: Domänarkitekten har en nyckelroll i att leda och bidra till utvecklingen av en attraktiv Digital arbetsplats, med samarbetsfunktioner och produktivitetsverktyg, som möjliggör och bidrar till samarbete, innovation och leveransförmåga både internt och i det ekosystem som vi verkar i.
 • IT Systemutveckling: Domänarkitekten är med och leder verkets växande behov av egen utveckling. I nära samverkan med verksamheten kartlägger du framtida behov och identifierar de förmågor och utvecklingssteg som krävs för en effektiv mjukvarufabrik på Svenska kraftnät.
 • Applikation och integration: Domänarkitekten har en central roll i att säkerställa ett sömlöst, ihopkopplat ekosystem av applikationer och tjänster för morgondagens energisystem. I samband med den stora energiomställningen knyts olika aktörer inom Europa och globalt närmare varandra, både verksamhetsmässigt och systemmässigt. Du blir en viktig del av teamet som får detta att hända.

Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner, stora möjligheter till kompetensutveckling och mycket mer. Tjänsten är tillsvidare och är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Möjlighet till distansarbete kan finnas del av tid beroende på verksamhetens behov och arbetsuppgifterna. I tjänsten kan resor förekomma.

Dina arbetsuppgifter

Konkret innebär arbetet att

 • leda samskapande och förankring av framtidens IT-landskap inom din domän i nära samarbete med IT och verksamheten
 • ansvara för framtagning av målbilder och färdplaner inom domänen samt bidra till effektiv portföljsstyrning
 • guida lösningar inom projekt och förvaltning mot beslutade målbilder och färdplaner
 • driva och bidra till utvecklingen av standardiserade IT-tjänster för att öka leveransförmågan
 • delta i olika samarbetsgrupper för; coachning och granskning av lösningar, arkitekturstyrning, utveckling av arkitekturramverk
 • coachning av kollegor och konsulter inom IT-divisionen
 • kompetensutveckling och omvärldsbevakning inom ditt område

Din bakgrund

Vi söker dig med högskoleutbildning inom ett relevant tekniskt område alternativt gedigen yrkesbakgrund inom IT-arkitektur. Du har fördjupad kunskap och flerårig aktuell arbetslivserfarenhet som IT-arkitekt inom något av områdena systemutveckling, integration eller digital arbetsplats och har inom ramen för något av de områdena erfarenhet av att

 • arbeta som IT-arkitekt i enlighet med etablerade arkitekturmetoder, verktyg och processer.
 • arbeta tekniskt med IT-arkitektur
 • bygga och sätta målbilder

Du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande, men ej krav:

 • certifierad IT-arkitekt
 • certifiering inom annat relevant område
 • erfarenhet av stor IT-organisation med komplex verksamhet
 • erfarenhet av IT-säkerhet inom en samhällskritisk verksamhet eller verksamhet med mycket höga säkerhetskrav
 • erfarenhet av modelleringsverktyg t.ex. Sparx.

Dina personliga egenskaper

Rollen innebär många samarbetsytor, en god samarbetsförmåga och flexibilitet är viktig. Du är kommunikativ och tvekar inte att ta kontakt och lära dig av andra, tillsammans med andra når man fram till målbilder och lösningsförslag. Du har en arkitektonisk vision med förståelse för hur området utgör en del av en större helhet och förmågan att delta i lösningsdiskussioner som griper över hela arkitekturområdet. Du trivs med att arbeta mål- och resultatorienterat. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. 

Vill du veta mer?

Kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner Boxhill Recruitment, Petra Törnblom, petra.tornblom@bhill.se, tel. 076-003 60 80.

Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 28 november 2022. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.  

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV