Orden du bör byta ut för ett effektivare samtal

Ibland sitter framgången i detaljerna. Här tar jag upp orden: varför, man och men som ofta kan bytas ut för bättre samtal.

Känner du igen dig i följande situation. Du ställer frågan ”Varför” och personen du frågat kanske lagt armarna i kors, lutat sig bakåt eller agerat i försvar?

Nästa gång du vill ställa en varför-fråga, prova istället att fråga ”Hur kommer det sig…” och du kommer märka att du får en annan reaktion.

Prova att stryka alla ”man” ur dina samtal och ersätt dem med ”jag”. Du kommer att bli mer tydlig och mer förtroendeingivande.

Många använder ordet ”men” ofta. Ordet ”men går ofta att byta ut mot ett ”och”.  Exempel Jag tycker att du formulerar dig bra i dina artiklar MEN du skulle kunna bli bättre på stavningen.

Prova istället – Jag blir så entusiastisk när jag läser dina välformulerade artiklar och de skulle bli ännu bättre om du gjorde en stavningskontroll innan du publicerar dem.

I meningen ovan lade jag också till en känsla (entusiastisk) och ett förslag på handling/beteende (stavningskontroll) istället för feedback på en färdighet.

Lycka till!

2013/10/25 av Ann Bender