Chef till enheten kraftsystemapplikationer till Division IT

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Enhetschef inom kraftsystemapplikationer erbjuds du ett av Sveriges viktigaste ledarjobb, i vilken du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Vi är idag ca 400 personer på IT och vi kommer att växa med ytterligare 180 personer kommande två år. Detta för att kunna skapa förutsättningar för Sverige att kunna fördubbla sin elproduktion och nå klimatmålen genom att helt ställa om till fossilfri energi. För att lyckas kommer vi att använda oss av den senaste tekniken för att öka kapaciteten i vår infrastruktur och samtidigt öka utvecklingstakten kring system, digitalisering och processer.

Svenska kraftnät söker dig som vill vara med vår fortsatta tillväxtresa i en roll som chef för enheten för kraftsystemapplikationer inom avdelningen IT Utveckling, division IT.

Om tjänsten

I rollen som enhetschef leder du cirka 15 anställda och ett antal konsulter som är fördelade på 2-3 självorganiserade agila team.

Enheten Kraftsystemapplikationer ansvarar för utveckling och förvaltning av några av Svenska kraftnäts egenutvecklade system och hjälpmedel för driftoperatörer och -analytiker. Stort fokus inom både avdelningen och gruppen ligger på att säkerställa gemensamma arbetssätt samt bibehålla och förstärka kompetensen kring utveckling. Enheten ansvarar även för utveckling av nya initiativ närbesläktade till de redan förvaltade operatörsnära systemen.

Att enheten levererar på sina uppgifter är av stor vikt för att Svenska kraftnäts kärnverksamhet ska fungera. Med ditt goda ledarskap och erfarenhet av IT-utveckling stöttar och vägleder du medarbetarna till goda resultat.

Som chef och ledare bidrar du till att utveckla avdelningen, enheten och medarbetarna och du företräder myndigheten enligt Svenska kraftnäts vision, mål och värdegrund. Du ingår i ledningsgruppen för avdelningen IT utveckling och rapporterar till avdelningschefen.

Dina arbetsuppgifter

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter består av att leda enhetens arbete och fortsätta utvecklingsresan genom att införa modern teknik och arbetssätt Du skapar förutsättningar för verksamheten och medarbetarna, så att enheten på ett effektivt sätt kan utveckla och förvalta våra egenutvecklade kraftsystemapplikationer.

I rollen som Enhetschef kommer du ha personal- och budgetansvar. Tillsammans med medarbetarna utvecklar du verksamheten och bygger team med hög förmåga att lösa uppgifter och leverera resultat. Du utvecklar strukturer och processer för enhetens arbete i dialog med medarbetarna.

Utöver det bidrar du, som medlem i IT Utvecklings Ledningsgrupp, till avdelningens övergripande verksamhetsutveckling. Rollen innebär en nära samverkan med andra enheter på avdelning IT Utveckling och du har stor möjlighet att utvecklas inom din roll och utbyta erfarenheter med andra ambitiösa kollegor.

Om dig

Vi söker en självgående ledare som drivs av att skapa förutsättningar för att teamet ska kunna realisera förflyttningar mot satta riktningar och mål. Du har en stark förmåga att bygga team, motivera och stödja dina medarbetare. Du är flexibel, har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och ser möjligheterna i förändringar. Det är naturligt för dig att se på ditt ansvarsområde som en del av ett större sammanhang.

I den här rollen är det viktigt med en god samarbetsförmåga, att kunna relatera till andra på ett lyhört sätt och att kommunicera konstruktivt och tydligt. Du är trygg i dig själv, har god beslutsförmåga och har mod att delegera. Vi ser att du gillar att hålla dig uppdaterad om Datavetenskap och DevOps och sporrar dina medarbetare att lära sig nytt.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Krav

Du har en relevant akademisk utbildning, alternativt motsvarande utbildning eller kompetens förvärvad på annat sätt.

Vidare måste du ha:

 • Relevant ledarerfarenhet som inbegriper helt personalansvar, arbetsledning, utveckling av processer och arbetssätt, förändringsarbete samt teamutveckling
 • gedigen arbetslivserfarenhet från IT, med fokus på IT-utveckling (minst 5 år)
 • god erfarenhet av agila arbetssätt (minst 2 år)
 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande

 • Erfarenhet av strategisk planering och långsiktig styrning
 • erfarenhet av informations- och IT-säkerhetsarbete i komplexa miljöer
 • att arbeta som chef inom organisationer med höga tillgänglighetskrav och 24/7 verksamhet
 • kunskap om DevOps
 • kunskap om ramverk som tex ITIL
 • kunskap om projektledningsmetodik ex PPS, Förvaltningsmodeller ex PM3.

Bra att veta

 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor kan förekomma i denna tjänst
 • Sista ansökningsdag 2023-09-04, vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
 • I denna rekryteringsprocess tillämpas tester

Kontakta gärna rekryterande Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Boxhill AB. Du nu når rekryterare Petra Törnblom på tel. nr. 0760036080 alternativt petra.tornblom@bhill.se. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning. För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar. Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss: Lär känna oss på Svenska kraftnät

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV