Systemspecialist till samhällskritisk verksamhet

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

”Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling” - det är vår vision. Svenska kraftnät är en nyckelspelare i energiomställningen genom att tillhandahålla ett säkert kraftsystem. Vi bidrar till ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle genom en trygg elförsörjning nu och för framtida generationer.

Vårt uppdrag innebär ett systemansvar för kraftsystemets driftsäkerhet så att det i varje ögonblick är balans mellan den el som produceras och den el som förbrukas. Som Systemspecialist inom kontrollrumssystem får du en oerhört viktig roll i arbetet med de system som ser till att balansen i kraftsystemen ständigt upprätthålls. Du har möjlighet att hjälpa oss och hela Sverige med en säker elförsörjning!

Har du erfarenhet av både förvaltning och utveckling av kritiska system? Då vill vi komma i kontakt med dig!

Om rollen

Det svenska kraftsystemet är inne i en fas som präglas av förändringar och omställning mot förnybar produktion. En omställning som ställer höga krav på de IT-system som säkerställer landets elförsörjning. I rollen som Systemspecialist arbetar du med IT-system som stöttar vår kärnverksamhet med övervakning av stamnätet och kringliggande system.

Du kommer att tillhöra enheten Kontrollrumssystem, avdelningen Applikationsförvaltning. Avdelningen ansvarar för de IT-system som säkerställer landets energiförsörjning. Du arbetar med IT-system och applikationer som primärt används för att styra och övervaka elnätet. Därmed blir du en viktig del i utvecklingen av det kraftsystem som säkerställer att Sverige lyser, såväl idag som imorgon.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Schemalagd beredskap kan komma att ingå.

Dina arbetsuppgifter

Tillsammans med dina kollegor kommer du främst att arbeta med att utveckla men även testa och förvalta kontrollrumssystemen, de system som säkerställer att Sverige aldrig stannar. Du arbetar med och rapporterar även till Systemansvarig IT.

Du kommer att jobba med ett stort och komplext system där IT-säkerheten är kritiskt. Systemet innehåller såväl realtidslänkar som applikationer. I ditt team arbetar du nära andra utvecklare/Systemspecialister och förvaltningsledare med att utveckla, testa och förvalta såväl ny som befintlig funktionalitet.

Arbetsuppgifter och ansvar: 

  • Utveckling av ny funktionalitet och förvaltning av befintlig funktionalitet
  • Säkerställa och delta i testning
  • Arbeta med och säkerställa förvaltningsdokumentation, tekniska kravspecifikationer och driftrutiner.

Din bakgrund

Du har flerårig arbetslivserfarenhet inom både förvaltning och nyutveckling av kritiska system. Du har erfarenhet av programmering i C, C++, Java eller Python och mycket goda kunskaper inom Linux/Unix. Eftersom systemen är samhällskritiska behöver du även ha erfarenhet och förståelse inom IT-säkerhet. Du behöver också ha kunskap inom systemintegration. Vi ser gärna att du har erfarenhet ifrån drift, förvaltning och utveckling av verksamhetskritiska system som exempelvis SCADA.

Eftersökta kompetenser:

  • Programmeringskunskaper C/C++, Java eller Python
  • Mycket goda kunskaper i operativsystemet Linux/unix
  • Erfarenhet av arbete med kritiska system med krav på hög IT-säkerhet
  • Erfarenhet av systemintegration genom exempelvis Oracle FUSE, JMS eller Weservice. 

Du har en högskoleingenjörs- alternativt civilingenjörsexamen inom systemvetenskap eller motsvarande inriktning. Du talar samt förstår svenska och engelska i både tal och skrift.

Dina personliga egenskaper

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

I rollen blir du en viktig del i ett team som arbetar med samhällsviktiga IT-system och därför letar vi efter dig som arbetar bra tillsammans med andra människor och är såväl kommunikativ som inlyssnande. Du har ett eget driv och du engagerar dig i dina arbetsuppgifter. Din vilja att nå resultat säkerställer att du når uppsatta mål. Vår bästa kandidat tar ansvar för sina arbetsuppgifter och din analysförmåga gör att vi kommer vidare i arbetet med att lösa komplexa frågeställningar inom de IT-system som säkerställer att Sverige lyser även imorgon.

Vill du veta mer?Kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Johanna Bergstrand på Boxhill Recruitment, tel.nr. 073-0250447 alternativt johanna.bergstrand@bhill.se. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010-475 84 97.
Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Välkommen med din ansökan senast den 29:de oktober 2021. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

I rekryteringsprocessen kan tester förekomma.

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV