Junior systemspecialist till säkrandet av svensk elförsörjning

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

Svenska kraftnät är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige. Vi förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el och vi ansvarar för att kraftsystemet är hållbart, säkert och kostnadseffektivt – idag och i framtiden.

Omställningen av energisystemet är central för att lösa klimatutmaningen där Svenska kraftnät spelar en avgörande roll. Det pågår ett enormt arbete med att anpassa kraftsystemet – bland annat för att kunna möta efterfrågan på förnybar el och ökad efterfrågan i och med elektrifieringen i samhället. För att lyckas med detta krävs bland annat kraftfulla investeringar, utveckling av ny teknik och rätt kompetens. Därför kommer Svenska kraftnät att tillsätta ytterligare 500 tjänster under de kommande åren samt öppna nya kontor runtom i Sverige.

Svenska kraftnäts uppdrag innebär ett systemansvar för kraftsystemets driftsäkerhet med konstant balans mellan producerad och förbrukad el. Som junior systemspecialist fyller du en viktig funktion i säkerställandet av denna balans, d.v.s. säkrandet av Sveriges elförsörjning!

Är du på väg att ta examen som civil- alternativt högskoleingenjör, systemutvecklare eller liknande? Har IT-säkerhet ingått i dina studier? Vill du dessutom bidra till att bygga IT-lösningar för framtidens kraftsystem och hjälpa oss och hela Sverige med en säker elförsörjning? Då vill vi höra av dig!

Om tjänsten

Som junior systemspecialist tillhör du enheten Kontrollrumssystem, avdelningen Applikationsförvaltning som ansvarar för de IT-system som säkerställer landets energiförsörjning. Eftersom det svenska kraftsystemet för närvarande kännetecknas av förändringar och omställning mot förnybar produktion ställs även allt högre krav på IT-systemen. Primärt arbetar du med IT-system och applikationer som används för att styra och övervaka elnätet.

Tjänsten är tillsvidare och placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. I tjänsten kan schemalagd beredskap ingå.

Dina arbetsuppgifter

I rollen som junior systemspecialist har du ett nära samarbete med dina kollegor, som t.ex. andra systemspecialister/utvecklare och förvaltningsledare. Tillsammans arbetar ni bl.a. med ett stort komplext system som finns i kontrollrummet där IT-säkerheten är vital. Ett system som innehåller såväl realtidslänkar som applikationer där ni dels utvecklar, testar och förvaltar både ny och befintlig funktionalitet. Vidare arbetar du även med säkerställande av korrekt dokumentation, som t.ex. driftrutiner och att de tekniska krav som ställs på systemet dokumenteras.

Enheten Kontrollrumssystem växer och du blir en viktig del i utvecklingen av det kraftsystem som säkerställer att Sverige lyser, såväl idag som imorgon.

Din bakgrund

Vi söker dig som är nyexaminerad eller snart examineras från ett program där både systemutveckling och IT-säkerhet ingår. Du har erfarenhet av programmeringsspråk som till exempel C/C++, Java eller Python, antingen genom arbetslivserfarenhet eller praktisk erfarenhet från studier (t.ex. labbar).

Vi ser det som meriterande ifall du har kännedom om systemintegration som t.ex. Oracle FUSE, JMS eller webservice, eller om du har kunskap om verksamhetskritiska system som exempelvis SCADA.

För tjänsten är det ett krav att du både behärskar svenska och engelska i både tal och skrift.

Dina personliga egenskaper

Eftersom IT-systemen du arbetar med är samhällskritiska bör du vara strukturerad och stabil och du ser dokumentation som en naturlig del av ditt arbete. I rollen ingår mycket samarbete med både kollegor och externa parter varför vi ser god samarbetsförmåga som en viktig egenskap. Ibland uppstår brådskande situationer hos oss och av den anledningen är det viktigt att du har förmåga att behålla fokus under stress. Vi ser det också som viktigt att du är en person som tar ansvar, är uthållig och ser till att avsluta de arbetsuppgifter du tagit på dig. Eftersom vi verkar i en komplex värld med komplexa lösningar är det viktig att du har både god analys och problemlösningsförmåga.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer, kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Johanna Bergstrand på Boxhill Recruitment, tel. nr. 073-0250447 alternativt johanna.bergstrand@bhill.se. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010-475 84 94.
Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 5:e juni 2022. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

I rekryteringsprocessen förekommer tester. 

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV