Kraftsystemanalytiker, inriktning kraftsystemmodeller

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Hos Svenska kraftnät händer det mycket. Vi befinner oss i en expansiv fas och vi letar efter dig som vill vara med och utveckla framtidens kraftsystem för att säkerställa att Sverige lyser även imorgon.

Du tillhör enheten Modellutveckling och systemstudier som ansvarar för att utforma och utveckla kraftsystemets tekniska funktionalitet och prestanda utifrån vår roll som systemansvarig myndighet.

Tillsammans med dina kollegor ansvarar ni bl.a. för framtagandet och utvecklingen av modeller för kraftsystemet. Du blir en viktig del i utvecklingen av ett kraftsystem med hög leveranssäkerhet och ett transmissionsnät med hög tillgänglighet.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg.

Dina arbetsuppgifter

I rollen arbetar du med att ta fram och validera såväl statiska som dynamiska modeller för kraftsystemet samt utföra felströmsberäkningar för bl.a. dimensionering av våra anläggningar. Du studerar och analyserar kraftsystemets prestanda med hänsyn till bl.a. frekvens, spänning och pendlingar.

Tjänsten kommer även att innefatta:

 • Samarbeten och modellutbyten med regionnätsföretag i Sverige och stamnätsbolag i övriga Europa
 • Kontakt med ägare av produktionsanläggningar för utbyte av underlag för modellframtagning
 • Att underhålla och utveckla script i Python och Matlab.

Som kraftsystemanalytiker hos oss kommer du att utmanas i spännande och komplexa frågeställningar gällande våra kraftsystem. En roll där du tillsammans med dina kollegor utvecklar lösningar i en samhällsviktig och växande bransch.  

I rollen kan enstaka resor förekomma inom och utanför Sverige.

Din bakgrund

Du har högskole- eller civilingenjörsexamen med för tjänsten relevant inriktning som t.ex. elkraft, energisystem, teknisk fysik eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som myndigheten bedömer likvärdig.

Vidare har du:

 • Kunskap om och förståelse för kraftsystemet och dess delar som införskaffats t.ex. genom arbetslivserfarenhet, examensarbete, doktorandstudier eller motsvarande erfarenhet som myndigheten bedömer vara relevant
 • Programmeringserfarenhet, t.ex. Python, Matlab eller motsvarande
 • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift.

Vi ser gärna att du har:

 • Erfarenhet av modellering av kraftsystemet och dess komponenter i PSS®E eller liknande programvara
 • Erfarenhet av framtagning och användning av Pythonscript tillsammans med PSS®E
 • Kunskap om generatorer och kraftelektronik (HVDC, SVS) och deras reglersystem
 • Kunskap om vindkraftsparker (särskilt havsbaserade) och deras reglersystem
 • Kunskap om reglerteknik och nätkoder (anslutningskoder).

Dina personliga egenskaper

Eftersom rollen innebär många kontaktytor, såväl internt i organisationen som externt, letar vi efter dig som med enkelhet skapar nya relationer. Vi finner dig vara initiativtagande eftersom du kommer att arbeta med uppgifter som kräver att du inhämtar relevant information och data du behöver för att lösa dina arbetsuppgifter. Rollen innefattar komplexa frågeställningar och därför finner vi vår bästa kandidat vara analyserande och besitter förmågan att bryta ner problem i mindre delar i syfte att lösa ett komplicerat problem. Du arbetar strukturerat och du vet värdet av att leverera resultat i rätt tid med god kvalitet. 

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer, kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Johanna Bergstrand på Boxhill Recruitment, tel. nr 073-0250447 alternativt johanna.bergstrand@bhill.se. Fackliga representanter är Erik Böhlmark, SACO, tel. 010-475 86 14 och Stefan Ekberg, ST, tel. 010-475 82 91.
Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Välkommen med din ansökan senast den 31:a augusti 2021. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

I rekryteringsprocessen kan färdighetstester eventuellt förekomma.

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision om att bli ledande för en säker och hållbar elförsörjning. Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV