Hållbarhetschef till Swedish Space Corporation (SSC)

Intresserad?

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig!

Ansök nu

Visste du att rymdbaserade tjänster och rymdteknik är en av nycklarna till en mer hållbar värld?

Som en global leverantör av avancerade rymdtjänster bidrar SSC redan idag till många av de hållbarhetsmål som definieras i Agenda2030. För att vi ska kunna utveckla våra tjänster och bidra ännu mer behöver vi nu förstärka vår organisation och rekryterar nu en ny hållbarhetschef som ska ta an hela bredden kring hållbarhetsfrågorna på SSC. Du blir ansvarig för koncernens hållbarhetsarbete och kommer att arbeta affärsnära, tillsammans med våra divisioner i en kontext som präglas av både den globala och nationella hållbarhetsagendan, med höga ambitioner och högt tempo i verksamheten.

Vi söker dig som har en gedigen erfarenhet från en liknande roll, med god förståelse för FN:s, EU:s och Sveriges hållbarhets och klimatmål, liksom för strategierna som finns för att nå dem. Att du kan de regelverk och de begrepp som omgärdar hållbarhetsfrågorna både nationellt och internationellt är därmed naturligt. Lika naturligt är att du gillar att ta eget ansvar och driva frågorna, men även att kunna stödja medarbetare runt om i organisationen.

Låter det här som du? Missa inte detta unika tillfälle att jobba i en spännande bransch och vara den som tar vårt hållbarhetsarbete till nästa nivå!
Läs mer om tjänsten och hur du ansöker nedan.

Vi på SSC (Swedish Space Cooperation) är fast beslutna att maximera vårt bidrag för att nå de globala hållbarhetsmålen. Vi utvecklar både våra befintliga tjänster för att skapa nya sätt att bidra till målen, samtidigt som vi arbetar systematiskt för att mitigera identifierade hållbarbetsrisker. Vi bedriver ett aktivt arbete för att minska våra koldioxidutsläpp i linje med Parisavtalet.

Om rollen

Som hållbarhetschef rapporterar du till SSC:s strategichef som sitter i koncernledningen.Tjänsten utgår från vårt huvudkontor i Solna. I rollen ingår planerade resor både nationellt och internationellt.

Rollen spänner över ett brett område beträffande både kontaktytor, nivåer och arbetsuppgifter. I ditt dagliga arbete stödjer du sälj- och inköpsorganisationen med deras hållbarhetsanalyser, utifrån en implementerad process där hållbarhetsaspekter utvärderas i samband med nya affärer och inköp.

I din roll ingår även att ha regelbundna kontakter och dialog med Regeringskansliet och myndigheter kring vårt hållbarhetsarbete. Dialogerna syftar till att säkerställa att SSC uppfyller ägarens förväntningar kring vårt hållbarhetsarbete, med utgångspunkt i statens ägarpolicy där hållbarhetsfrågorna är högt prioriterade. SSC arbetar efter integrerade affärs- och hållbarhetsmål. I din roll ingår att förankra och följa upp dessa internt, liksom att driva interna nätverk och fora där medarbetarna har möjlighet att diskutera vårt hållbarhetsarbete och hitta sätt att bidra.

Vem är du?

Vi söker dig som har arbetat i en roll som hållbarhetschef eller motsvarande under några år. Du har en bred kompetens inom hållbarhet som sträcker sig från strategi, planer, implementering och uppföljning, till rapportering och klimatberäkningar. Du har utmärkt kunskap avseende nomenklatur och begrepp och en förmåga att förklara dessa i ett vidare sammanhang. Du är drivande, ansvarstagande och har en god samarbets- och administrativ förmåga.

Du har: 

  • Erfarenhet av att integrera hållbarhet i affärsstrategier och affärsplaner samt sätta ramar för styrning (mål, nyckeltal, former för uppföljning osv)
  • Utmärkt kunskap om begrepp, nomenklatur och ramverk inom hållbarhet (t ex GRI, IRCC, GHG Protocol, Science Based Targets mm).
  • Erfarenhet av att projektleda hållbarhetsrapportering. Det är en fördel om du har erfarenhet av integrerad års- och hållbarhetsrapportering
  • God förståelse för klimatberäkningar enligt GHG -protokollet och arbete med systematiska reduktionsåtgärder
  • Mycket god förmåga att skriva på engelska och svenska

Det är meriterande om du har:

  • Erfarenhet från en global affärsdrivande organisation
  • Erfarenheter från statligt ägda företag och/eller tidigare arbete inom statlig förvaltning (Regeringskansliet eller myndigheter, gärna med i hållbarhetsfrågor
  • Intresse för och viss kunskap om globala och regionala geopolitiska frågor

Eftersom du kommer att ha kontakter både nationellt och internationellt är det ett krav att du har utmärkta språkkunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift. Ytterligare språk är meriterande.

Vi tror att starkt engagemang och ambition är en av nyckelfaktorerna för att både trivas hos oss och för att lyckas i rollen. Du har excellent kommunikativ förmåga och det är naturligt för dig att leda och motivera så att du får med dig andra. Du rör dig med lätthet mellan olika nivåer. Du trivs med en bred roll där du i ena stunden arbetar på strategisk global nivå för att i nästa stund arbeta med administrativa uppgifter eller hjälper vår affärsverksamhet genom att tillföra expertkunskap. Du har förmåga att snabbt sätta dig in i och förstå komplex verksamhet. Du gillar att arbeta självständigt och ta ansvar, men är ändå en utpräglad lagspelare.

Ansökan och Intresse

Låter det intressant? Då vill vi veta mer om dig!

I denna rekrytering samarbetar SSC med Boxhill Recruitment. Vi kommer att starta med kontakter redan innan semesterperioden och hoppas få läsa din ansökan så snart som möjligt! Ansök genom att klicka på ”Ansök här”, vi lovar att det går enkelt och att dina uppgifter blir säkert hanterade.

Vi kommer att börja dialoger angående tjänsten innan semesterperioden, för att ta en paus under semesterveckorna och sedan slutföra processen efter sommaren. Om du har frågor om tjänsten så kan du kontakta rekryteringskonsult Ann Bender Dalhäll på ann.bender@bhill.se

Varmt välkommen med din ansökan!

På grund av lagar angående personuppgiftshantering tar vi inte emot ansökningar via e-mail och ber dig skicka din ansökan via ansök-knappen.

Om SSC

SSC är en global leverantör av avancerade rymdtjänster. Vi utvecklar nyttolaster för experiment och tillhandahåller raket- och ballonglanseringstjänster från vår unika rymdbas Esrange Space Center utanför Kiruna. Vi ger också tillförlitlig åtkomst till satelliter via vårt globala nätverk och markstationer, ett av de största markstationsnäten i världen. Dessutom tillhandahåller vi teknisk expertis i alla faser av våra kunders rymdprogram. Med lång erfarenhet och en solid förståelse för den snabbt föränderliga rymdmarknaden skräddarsyr vi innovativa och hållbara lösningar för både institutionella och kommersiella kunder över hela världen.

Vi täcker den globala marknaden genom våra kontor i Sverige, Tyskland, Nederländerna, USA, Chile, Australien, och Thailand, tillsammans med det globala nätverket av markstationer. SSC grundades 1972 och har cirka 560 anställda. Läs mer på www.sscspace.com.

Här kan du läsa vår senaste hållbarhetsrapport.

Ansök nu

Är detta något för dig? Tveka inte att höra av dig! Annars kan du skicka in ditt CV till oss så hör vi av oss så fort något som passar din profil dyker upp.

Ansök nu Skicka in CV